De Nederlandse voetbalwereld is in rouw: Johan Cruijff, de beste Nederlandse voetballer aller tijden, is overleden. Hij is 68 jaar geworden. Cruijff streed tegen longkanker, maar heeft het gevecht verloren.

Johan Cruijff maakte vorig jaar bekend dat hij longkanker had. Vandaag is hij in Barcelona, waar hij woonde, op 68-jarige leeftijd overleden. Cruijff wordt beschouwd als een van de groten van het voetbal.

Johan Cruijff werd drie maal verkozen tot Europees Voetballer van het Jaar (1971, 1973, 1974) en twee keer tot Sportman van het Jaar (1972, 1973).

De Nederlander was de exponent van de topperiode van Ajax en het Nederlandse elftal in de jaren 70. Later vierde hij ook successen bij Barcelona.

Maar Cruijff heeft ook zijn stempel op het voetbal gedrukt als trainer, bij Ajax en Barcelona. In de jaren 90 stond hij bij Barcelona aan het roer van het "Dream Team", maar vooral de manier van spelen is de erfenis die Cruijff achterliet.

Na zijn carrière als coach speelde Cruijff nog jarenlang een belangrijke rol achter de schermen bij de twee clubs van zijn hart: Barcelona en Ajax. Hij probeerde Ajax opnieuw naar zijn hand te zetten, maar vorig jaar trok hij ontgoocheld de stekker uit het "Plan-Cruijff". (vrt) (foto oranje)